5 redenen om na je master nog een opleiding tot woordvoerder te volgen


Het lijkt op het eerste zicht misschien een atypische keuze om met een universitair diploma op zak toch nog te kiezen voor een opleiding aan de Thomas More. Met deze blogpost wil ik aan de hand van 5 redenen laten zien wat voor een meerwaarde het kan zijn om na je master communicatiewetenschappen een extra jaartje tot woordvoerder te volgen.

1. Praktijk, praktijk, praktijk!

Aan de universiteit neemt theorie en wetenschappelijk onderzoek een heel centrale plaats in. Als je na het afstuderen het gevoel hebt dat de praktijk nog niet genoeg aan bod is gekomen, dan is een (verkorte) professionele bachelor precies wat je nodig hebt. Bij de opleiding tot woordvoerder volg je namelijk vakken zoals ‘expert skills’. Hierin worden de essentiële vaardigheden van het woordvoerderschap aangeleerd. Naast het aanleren, wordt ook een nadruk gelegd op het inoefenen van die vaardigheden. Praktische ervaring wordt verder nog opgedaan bij het pitchen en bij de stage die je loopt gedurende het tweede semester. Al deze elementen zorgen er dus voor dat je van kennen naar kunnen gaat. Dit is natuurlijk een must voor toekomstige werkgevers. Tegelijk doet het je eigen zelfvertrouwen ook wonderen en leer je steviger in je schoenen te staan.

2. Stand out from the crowd

Communicatie is zeer breed. Na een master in de communicatiewetenschappen te behalen, kan je met andere woorden nog 100 verschillende kanten uit. Om jezelf te onderscheiden van de rest, kan het zeer nuttig zijn om iets specifieker te gaan en bijvoorbeeld te kiezen voor één van de vijf afstudeertrajecten die Thomas More aanbiedt. Door te kiezen voor woordvoerder specificeer en differentieer je jezelf en wordt jouw visie op je toekomstige carrière duidelijker.

3. Je leert creatief zijn

Het schrijven van een paper is niet hetzelfde als het schrijven en opzetten van een blog. Creativiteit is cruciaal bij het overgrote deel van de vakken in deze opleiding. Bij het vak vormgeving leer je werken met verschillende applicaties van Adobe Creative Cloud waaronder InDesign en Photoshop. Ook bij het uitwerken van campagnes tijdens de expert classes en pitch wordt er verwacht dat je creatief te werk gaat. 

4. De wereld van woordvoerders (en PR) ontdekken

Als woordvoerder in spé krijg je ‘expert classes’ over zowel PR als woordvoering. In deze classes maak je kennis met professionals uit het werkveld. Hierin leggen ze haarfijn uit wat ze doen, waar ze dat doen, waarom ze dat doen, … Het is enorm interessant om op die manier een inkijk te hebben in de wereld van PR en woordvoering. Verder is het ook heel handig om je netwerk te vergroten. De klassen zijn klein wat interactie toelaat en de gastsprekers en docenten staan altijd open om je te helpen bij het leggen van contacten.

5. Omgaan met korte deadlines

Belangrijk in je latere werkleven is kunnen omgaan met strakke deadlines. Op de unief is het gebruikelijk om aan het begin van het academiejaar al je deadlines mee te krijgen, waar je meestal wel een aantal weken (of zelfs maanden) de tijd voor hebt. Voor sommige vakken is de enige deadline die je hebt je examen. Dit is geen realistische weerspiegeling van het werkveld. Bij de opleiding woordvoerder is het gangbaar om bijna elke dag van de week een deadline te hebben. Op deze manier krijg je een voorproefje van hoe het is om last minute nog een deadline te krijgen en kort op de bal projecten en opdrachten te finaliseren.

Al deze redenen laten mooi zien hoe enthousiast ik ben over de opleiding tot woordvoerder. Hopelijk heb ik ook jou kunnen overtuigen om na je master (communicatiewetenschappen) deze weg in te slaan.

Nog een allerlaatste bonusreden die het allemaal mooi samenvat: “de overstap naar het werkveld wordt kleiner”. Deze reden heb ik gehaald uit de expert class waarin Charlotte Sterkens ons wat meer is komen vertellen over het verschil tussen PR in startups en PR in corporate. Zij heeft ook een opleiding communicatiewetenschappen achter de rug en vertelde ons dat de overstap van deze academische opleiding naar het werkveld haar zwaar viel. Dit omdat er veel praktische dingen waren die ze nog niet had geleerd zoals bijvoorbeeld het schrijven van een persbericht. Op deze vaardigheid wordt gelukkig sterk gefocust in de opleiding woordvoerder.

Dit was mijn PR-praatje over de opleiding woordvoerder aan de Thomas More 😉

Hopelijk kan het iemand helpen.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *