Wat als jij nu het milieu zou kunnen redden?

We stellen ons in mijn blogs altijd bepaalde onderwerpen in vraag. Vandaag stellen we een aantal belangrijke vragen. Vragen die van belang zijn voor ons allemaal.

Wie o wie geeft er om het klimaat? Geef jij echt zoveel om het klimaat als je laat blijken?

Recent heb ik een super interessante lezing gevolgd waarin Koen Thewissen vertelde over het menselijk gedrag m.b.t. de klimaatsverandering.

“We change the way people think, feel and act”

Deze quote beschrijft hoe Koen de mensen wil manipuleren en overhalen om anders te gaan denken.

Jij hebt het, ik heb het en alle andere mensen dat je kent hebben het.

Namelijk 2 soorten denksystemen. Systeem 1 is snel, automatisch, emotioneel en onderbewust.

Systeem 2 is dan eerder langzamer en doelbewuster.

Voor ik jullie aandacht verlies met dit korte theorie gedeelte is het belangrijk dat iedereen zich eens afvraagt: “ huh, wat doen die 2 systemen nu?” en “wat voor effect heeft dit op mijn gedrag?”

We ondervinden allemaal zonder dat we het vaak doorhebben verschillende bias of anders gezegd ‘ systematische foutjes in ons denksysteem’

Deze bias zijn een afwijking ten opzichte van het juiste resultaat.

Wat zou er kunnen gebeuren als we inspelen op deze bias die onze gedachtegangen veranderen m.b.t. het klimaat. Misschien kunnen bepaalde mensen zoals koen inspelen op mensen en ervoor zorgen dat zij milieubewuster zullen worden. Ik denk persoonlijk dat we kunnen inspelen op mensen door hun onbewust te prikkelen. Momenteel is er nog een groot probleem omtrent de milieuacties. Om nu even een klein voorbeeldje aan te halen, ‘het ingroup-outgroup bias’.

Het stelt dat we de voorkeur geven aan onze eigen groep en dat we andere groepen afkeuren.

Je hebt bijvoorbeeld voorstanders van Greta Thunberg maar ook een grote groep tegenstanders. Dit zorgt ervoor dat mensen blijven strijden tegen elkaar terwijl het juist de bedoeling is dat we allemaal samenwerken voor een beter milieu. We moeten de tegenstanders van Thunberg prikkelen en ze overhalen door allerlei bias op hun toe te passen.

Als we DAT kunnen bereiken, pas DAN zullen we allemaal samen ons klimaat nog kunnen redden.

Want stel je voor, wat zou er gebeuren als het leven verdwijnt? Zou dit nog eeuwen duren? Of zou het morgen al gebeuren….

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *