Ie-de-reen kent het wel. De angst die je voelt als je in een attractie zit die net vertrekt of de zenuwachtigheid wanneer je voor de allereerste keer achter het stuur kruipt. In “knikkende knieën” haal ik onderwerpen aan waar iedereen mee worstelt, maar waar weinigen over spreken: falen, onzekerheid, perfectionisme en angst.

Als student communicatie sta ik geregeld voor mijn medestudenten. Want ja, presenteren is een must. Vaak hoor ik ze voor een presentatie zeggen “oh nee, ik kan dat echt niet!” of “sh***t, ik heb zoveel stress”.

Presenteer-angst much? No problemo, want met deze 5 tips kom jij van je knikkende knieën af. 😉

Central Park Anxiety GIF by Apple TV
Central Park Anxiety GIF by Apple TV via Giphy.com

Tip 1: Vroeg begonnen is…

…ja ja, half gewonnen. Die kennen we! Hoe cliché het ook is en hoe graag we die uitspraak in de vuilbak willen gooien, er zit zeker waarheid achter. Begin op tijd aan je opdracht én het opbouwen van jouw presentatie. Op die manier ben je voorbereid en zet je de punten op de i. Je zal merken dat je veel rustiger zult zijn wanneer je écht tevreden bent met het afgeleverde werk en jouw presentatie.

Tip 2: Adem iiiin, adem uuuuit

Amai Jul, gij zucht veel”. Nee hoor, je hoort enkel angst dat mijn lichaam verlaat. Wanneer ik last heb van knikkende knieën, probeer ik altijd héél diep in-en-uit te ademen. 3 tellen in, 2 tellen rust en 3 tellen uit.  Jouw ademhaling is de motor van je lichaam. Beheers je die, dan beheers je jouw “tempel”… zoals mijn online yoga-instructeur het zou zeggen.

Tip 3: “Een slechte generale, is een goede show”

Of tenminste voor een dansshow. Maar eigenlijk, ís het leven een dansshow. Dus: oefen, oefen, oefen! Een keer voor je hond, een keer voor je bomma én een laatste keer voor jezelf… in de spiegel. Waarom dat laatste? Omdat dat gewoon mega gênant is. Er is niemand buiten jezelf waarmee je interactie hebt want je spiegelbeeld, ben jij. Eens je vlot in de spiegel kunt presenteren, is presenteren voor publiek een fluitje van een cent.

Glassnote Records Dancing GIF by Tor Miller via Giphy.com

Tip 4: Breek het ijs  

Ik herinner me nog goed de allereerste keer dat ik moest presenteren op de hogeschool. Weken vol voorbereiding keerde zich in serieuze angst voor die 10 minuten vooraan staan. En sh*t, dat er ook nog bij: de knop van mijn broek sprong juist voor mijn presentatie stuk.

MAAR. Het was dé perfecte kans om het ijs te breken.

“Beste mensen, als mijn broek naar beneden zakt, is dat niet omdat ik een rare viezerik ben, maar wel omdat mijn knopje net is stuk gesprongen. ”

En bam! De sfeer ontspande en mijn angst veranderde in goesting.

Zoals een oude, wijze lector ooit zei: “Humor doet het (bijna) altijd goed, maak er gebruik van”.

Tip 5: Bang? Nope, moedig!

Je bent niet bang. Je bent moedig, omdat je gaat presenteren. See what I did there? Verander je narratief en ga uit van je sterkste kanten (net zoals The Rock).

The Rock Comedy GIF by Baywatch Movie via Giphy.com

Ziezo. Mijn 5 tips hoe jij jouw presenteer-angst afschudt. Hopelijk kunnen deze tips je helpen en zo niet? Schakel dan een échte expert in: jouw lector Schrijf- en Presentatietechnieken (of StuVo).

Vragen, opmerkingen of wil je een tas koffie gaan drinken? Prima! Write them down below.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *