A survival guide to: het intakegesprek van je stage overleven

Oh jawel, ook ik mag binnenkort aan mijn stage als woordvoerder in opleiding beginnen. Ik kijk er enorm naar uit. Waar ik die ga doen vraag je je af? Ik ging op zoek naar een stageplaats waar “het leeft”. Mijn voorkeur ging uit naar een bedrijf of organisatie waar de telefoons niet stilstaan en waar ik veel zou kunnen bijleren op korte termijn. Een plek waar ik serieus mijn tenen zou mogen uitkuisen om van start te kunnen gaan.  Met wat moeite en veel heen- en weer-gemail kwam ik terecht bij het kabinet van Minister Kitir (Vooruit). Zij staan in voor ontwikkelingssamenwerking en groot-stedenbeleid. Een hele boterham. En mooi op mijn cv! Een kans die ik niet kon laten liggen.

Ik schreef een motivatiebrief, belde met de verantwoordelijke van de communicatiedienst en werd vervolgens uitgenodigd om persoonlijk op gesprek te gaan in de Wetstraat 23. Spannend!

Hoe overleef je nu zo een gesprek? Wat zeg je best (niet) en waar moet je altijd rekening mee houden? Kom het snel te weten in deze survival guide.

 • Kom op tijd
 • Ooit al eens te laat gekomen en toch de mensen een lach op hun gezicht bezorgd? Ik ook niet. Wees daarom steeds goed op tijd voor je stagegesprek, zo hoef je je niet te haasten tijdens je verplaatsing en heb je nog even de tijd om de krant te lezen (belangrijk voor een goede woordvoerder!). Je komt professioneel en betrouwbaar over, twee eigenschappen die een goede kandidaat steeds bezit.

  Sidenote: wanneer ik op gesprek ging, las ik ’s morgens een artikel in de krant over Mevrouw Kitir en wist er tijdens het gesprek een gevatte opmerking over te maken, iets wat gesmaakt werd door mijn stageplaats! Kassa kassa!

 • Spiegelcheck!
 • Een eerste indruk maak je maar één keer, zo ook tijdens een intakegesprek. Zorg dat je er netjes voorkomt (een blazer doet wonderen!). Ikzelf ben verre van een fotomodel, maar met een wit hemdje en geklede broek doe je tenminste een beetje alsof! Vergeet ook zeker geen aandacht aan je lichaamstaal te besteden, je zit best met je armen open naast je lichaam en toont de binnenkant van je handpalmen om vertrouwen en eerlijkheid uit te stralen.

 • Big brother is watching you
 • Van iemand eens onder de loep te nemen op Facebook, tot kijken waar iemands interesses liggen op LinkedIn, we durven het allemaal wel eens. Ga er maar van uit dat ook je gewenste stageplaats je sociale media onder de loep zal nemen zodra ze de kans krijgen. Hoog tijd om al die gênante foto’s en verjaarde quotes te verplaatsen naar waar ze thuishoren: de prullenmand. Zorg er met andere woorden voor dat niet alleen je LinkedIn, maar ook je andere sociale media uitstralen wie jij als professional bent.

  Pro tip: Zo goed als alle platformen bieden je de functie om je profiel door de ogen van een onbekende te zien, maak gebruik van deze mogelijkheid en voor je het beseft zijn ook je socials een extra bijdrage aan jouw totaalbeeld als de geknipte kandidaat.

 • Kom voorbereid
 • DE sleutel tot succes? Een goede voorbereiding. Voor je nog maar een voet binnen het gebouw zet ben je maar best op de hoogte van waar de organisatie zich mee bezig houdt en waarom ze dit doen. Op deze manier toon je aan je stagegever dat je niet alleen over de nodige voorkennis bezit, je toont meteen het absolute minimum aan engagement. Dat kan alvast geen kwaad!

 • Durf vragen te stellen
 • Een intakegesprek is geen kruisverhoor. Laat je niet overdonderen door alle vragen en stel er gerust enkele terug. Zo ben je zeker dat je op de goede plek terecht komt en de stageplaats zal voldoen aan al je verwachtingen. Interessante vragen zijn: Hoe ziet een doorsnee weekdag op het kantoor eruit? Wat verwachten jullie concreet van mijn prestaties? Hoe kan ik me in de aanloop naar mijn stage zo goed mogelijk voorbereiden?

 • Toon je enthousiasme
 • Enthousiasme werkt aanstekelijk, zo ook tijdens je gesprek. Laat zien dat je passie hebt voor wat je doet en overtuig iedereen dat jij, en niet iemand anders, de geschikte persoon bent om stage te lopen bij je favoriete bedrijf.

  Opgelet: enthousiasme en passie kan je niet faken, kies altijd een stageplaats die je écht graag wil doen, niet zomaar omdat je op zoek bent naar eender welke stage.

  “Do it with passion, or not at all”

  Rosa Nochette Carey

 • Wees kritisch
 • Wie het onderste uit de kan wil halen tijdens een stage, heeft een kritische kijk op wat stagegever en stagenemer elkaar te bieden hebben. Is dit niet de goede match? Heb je geen goed gevoel bij het gesprek of twijfel je over de leermogelijkheden van je stage? Geen probleem. Laat vriendelijk weten dat je graag nog even wat bedenktijd nodig hebt. Overleg met anderen en ga op zoek naar een volgende kans.

 • Rome wasn’t built in a day
 • Niet meteen succes? Geen reden tot paniek. Begin rustig opnieuw en neem je ervaringen mee naar een toekomstig gesprek. Leer uit je fouten en geef niet op!

  Tussen ons gezegd en gezwegen, met deze tips sta ik niet garant voor een geslaagd stagegesprek, maar ik ben er wel van overtuigd dat je al een stap dichter zal staan bij de stageplaats van je dromen. Dat is wat telt, toch? En oh ja, bij mij was het er na een spannend stagegesprek boenk op, in februari mag ik van start gaan bij Mevrouw de Minister!

  Lukas out!

  (Visited 108 times, 1 visits today)

  Leave A Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *