Hier zijn we dan: je gaat op zoek naar een leuke stageplaats of een interessante job. Je hebt een idee in welke sector maar daar stopt het. Naar waar stuur ik mijn cv? Hoe leer ik nu de juiste mensen kennen? Dan komt de bekende zin: “je moet netwerken“. Hier gaan we weer, denk je. Niet nodig, ik snuisterde het hele internet af en testte verschillende zaken uit. Benieuwd naar wat er uit de bus kwam? Lees dan zeker deze blog en ontdek waar jij onmiddellijk mee aan de slag kan.

Ga recht op je doel af

Als je in iets geïnteresseerd bent moet je er volledig durven voor gaan. Alleen zo vind je de moed om alles uit de kast te halen. Bepaal dus eerst welke richting je wil uitgaan om specifiek te kunnen netwerken. Ik ben heel erg geïnteresseerd in het werken voor de overheid, non-profit en internationale organisaties. Het was dan ook vanzelfsprekend dat ik in deze vijver ging vissen. Ik sprak daarom een woordvoerder aan die ik al kende. Hij stuurde mijn cv naar mensen uit zijn mailinglijst, zo kwam mijn naam al wat in de aandacht.

De wereld is best klein

Het is heel belangrijk dat je al je moed bij elkaar raapt en mensen die jou niet kennen gaat aanspreken alleen zo breid je je netwerk uit. Als je wil netwerken heb je eerst een netwerk nodig. Ik weet het, het is best onwennig maar dat went wel. Een goede start is om mensen via via aan te spreken. Ik had mijn oog laten vallen op het Parket en sprak hierover met mijn ouders. Mijn papa kende iemand bij de Politie en zo kwam ik terecht bij de woordvoerder van het Parket van Antwerpen. De wereld is best klein op dat vlak. Met een beetje geduld vind je al een eerste connectie via je dichte familie of vrienden waar je verder kan op bouwen.

Contacten leggen

Gebruik de kanalen die ervoor dienen: LinkedIn!

Voor een schoolopdracht nam ik een interview af van de woordvoerder van de Belgische Ambassade voor de Europese Unie. Ik had van hem een bericht gezien dat door iemand anders van mijn netwerk gedeeld was. Ik vroeg me af hoe ik hem kon bereiken? Ik zette een eerste stap om met hem een connectie aan te gaan op LinkedIn om hem daarna een persoonlijk berichtje te sturen. Hij was heel vereerd en vond dat ik durf toonde door hem op deze manier te benaderen. Hij ging dan ook op mijn vraag in en ik kreeg zijn gegevens. Mijn connectie met hem bracht mij dan weer bij de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Het zal tijd nemen, energie vragen en ongemakkelijk zijn

Gaat het niet ongemakkelijk zijn? Ja, natuurlijk! Maar is dat niet altijd als je iemand leert kennen? Hoe meer je het doet hoe beter en hoe minder ongemakkelijk het gaat worden. We hebben allemaal een druk leven en tijd te kort en dan komt ook dit er nog eens bij. Tijd voor maken! Zoals je tijd maakt voor andere zaken. Plan het in en stel doelen, bijvoorbeeld elke week iemand aanspreken of iedere dag een nieuwe LinkedIn connectie scoren.

Wees de beste versie van jezelf

Niemand wil zijn best doen voor iemand die achteraf niet het beste van zichzelf heeft gegeven. Je moet niet alleen je netwerk fier maken maar ook de persoon die mee gebouwd heeft aan je netwerk. Alleen zo blijft iedereen zich voor jouw netwerk inzetten. De politieman die mijn papa kent zei ook: “Hij gaat er toch volledig voor gaan hè? Ik doe alleen mijn best voor mensen die hun best doen en kansen grijpen!”

“Hij gaat er toch volledig voor gaan hè? Ik doe alleen mijn best voor mensen die hun best doen en kansen grijpen!”

Netwerken is niet gemakkelijk maar wel essentieel voor jouw en mijn carrière. Netwerken via de mensen die je al kent is mijn boodschap en voor mij het meest effectief. Een paar maanden netwerken later vond ik een stageplaats bij het Parket van Antwerpen. Hopelijk vind je via mijn experiment de moed en de kennis om er zelf voor te gaan. Voeg je mij toe via LinkedIn en laat je mij weten wat je van deze blog vond? Dan is de eerste stap naar een groter netwerk al gezet!

Dries De Bont – Student Woordvoerder 🎤

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *